11 Aralık 2016 Pazar

BABİL HARİTASI

                                               
  M.Ö. 500’lerde dünyanın merkezi Babil’di.Çizilen haritalar Babil merkez alınarak hazırlanıyordu.Babiller Dönemindeki Dünya Haritaları Babil’de Fırat Nehri’nin batısındaki sulama kanallarını
gösteren kil tabletteki harita, M.Ö. 1600’lerden kalmadır.
Başka bir ki tablete çizilen Nippur kentinin haritası da M.Ö. 1300’lerden kalmadır. Babillere ait M.Ö. 500’den kalan ve üzerinde yazılı açıklamalar olan kil tablet ilginçtir. Tablette kil şeklinde dünya haritası vardır. Boyutları yaklaşık olarak 7x8 cm olan bu haritada Babil dünyanın merkezi olarak gösterilmektedir. Tablette, Babil çevresindeki yedi yerleşim bölgesi işaretlenmiş,
urarto, elan ve asur adları okunabilmiştir. Babil’in
ortasından geçen Fırat nehri de haritada görülmektedir.


                          Dünyanın yassı bir daire şeklinde gösterildiği       haritada iç içe iki daire vardır ve aralarında kalan kısım acı-tuzlu nehir olarak tanımlanan   denizleri gösterir. Babil’in  kuzeyindeki küçük yarım daire ise zagros dağlarıdır. Dış  dairede yedi adet üçgen vardır.Her biri açık denizlerdeki adaları temsil eder. Bu adaların, yer ile gökyüzünü bağladığı ve adalarda efsanevi yaratıkların yaşadığı, haritada yazılıdır. Mısır’da yapılan az sayıdaki haritalardan birisi M.Ö. 2500’de Papirüs üzerine çizilmiştir ve Nil nehri ile çevresini kapsar.





                                                                                                                                                                    Babil Haritasının amacı nedir ?
Babil haritası Nuh Tufanı sırasında kullanılmış  bir haritadır. Nuh tufanı Karadeniz’den başlayıp İstanbul boğazı ve Mezopotamya dahil olmak üzere birçok yeri etkileyen ve yayılan büyük çaplı bir doğal afettir. Deniz ilerlemesi(Regrasyon) olayıdır.
 

Haritanın yapımında kullandığım malzemeler ;

  • Yarım metre Amerikan bezi 
  • Türk çayı(adaçayı, kahve veya soğan kabuğu suyu)
  • Kumaş kalemi
  • Boya fırçası
  • Kumaş boyası
  • Çerçeve
  • Zımba

Haritanın yapım aşaması ; Yarım metre Amerikan bezi bir düzleme serilir ve kumaşın tam ortası merkez tutularak kıvrılır ve bağlanır. Daha sonra demli sıcak çay( tercihen adaçayı, kahve veya soğan kabuğu suyu vb. kullanılabilir) ile ıslatılıp güneşte kurutulur. Bu işlemlerden sonra kumaş açılır ve ütülenir. Dalga dalga yayılmış renkleri içinde barındıran harita kağıdı formundaki bezimiz böylece hazır olur. Bu kumaşa çizeceğimiz haritamızı kalem ile çizerek, kumaş boyası yardımıyla renklendirdiğimizde haritamız hazır. Tercihen çerçeveleme işlemi de gerçekleştirilebilir.








KAYNAKÇA:Nuh Tufanı /William Ryan-Walter Pitman






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder