Antakya'da Az Keşfedilmiş
Görülmeye Değer Yerler;
1-) Harbiye Şelalesi/ Antakya
Antakya’ya 10 Km. uzaklıktadır. Vadinin güneyinden çıkan kaynaklar şelaleler oluşturduktan sonra Asi Nehrine kavuşur. Harbiye olarak bilinen bölgenin antik dönemindeki isimleri Kastalia, Pallas ve Saramanna’dır. Helenistik ve Roma dönemlerinde çağlayanlarıyla tanınan ve dünyaca ünlü bir sayfiye yeri olarak kullanılan Defne, o dönemde zengin halk kesimi tarafından yapılan çok sayıda köşkleri, tapınakları ve eğlence yerleriyle ünlüydü. İmparator Gallus döneminde Harbiye eski ihtişamına kaybetmeye başlamış, Arap istilasından sonra da bir daha parlak dönemlerine dönememiştir. Günümüzde Harbiye her biri 300-500 kişilik Restaurantları ile bölgemizin en önemli eğlence ve gostronomi turizm merkezidir.
Ayrıca bakınız ;
https://www.youtube.com/watch?v=TLyqCZjHbvw
2-) Musa Ağacı/Samandağ
Antakya’da ve Samandağ ilçesinde pek çok yerde Hızır (a.s) adına yapılmış türbe ve ziyaretler vardır. Ancak bunların en ünlüsü Samandağ sahilinde, Hz. Hızır ile Hz. Musa’nın buluştuğu yer olarak kabul edilen kayanın üzerinde kurulan Hızır (a.s) ziyaretidir.Samandağ ilçesi Hıdırbey Köyünde koruma altına alınmış ulu bir çınar ağacı vardır. 800-1000 yaşlarında olduğu tahmin edilen, ancak halk arasında 2000-3000 yaşları arasında olduğuna inanılan bir ağaçtır. Gövdesinin çevresi 35 metredir. Bu ağacın Hz. Musa’nın asasının ab-ı hayat (ölümsüzlük suyu) sayesinde filizlenip kök salması sayesinde meydana geldiğine dair efsaneler anlatılmaktadır.
Rize'de Görülmeye Değer Az Keşfedilmiş 8 Yer
1. Mize Yaylası / İkizdere
Rize Rüzgarlı köyü ve devamında Mize yaylası Tarkan'ın köyü olarak da bilinir.
2. Kıbledağı / Güneysu
Kıble dağı rizenin güneysu ilçesinde bulunan bibleye paralel bir dağımızdır. Kıble dağı Osmanlı zamanından beri bilinip kıble dağı olarak isimlendirilmiştir. Kıble dağında Osmanlı zamanından kalma küçük bir ibadet hane vardı Zengin vatandaşlarımızın bir araya gelip kıble dağının zirvesi olan rakımı 1800 metre yüksekliğe Osmanlı mimarisi yeni bir cami inşa etmiştir. Mimari olarak İstanbul'da bulunan Osmanlı eserlerinden esinlenilmiş ve birebir inşa edilmiştir. Kıble dağının çevresinde yerli insanlar kendilerine yayla evi denilen evler inşa etmiş ve burada yaşamaktadırlar.
3. Makrevis Köyü / Çamlıhemşin
Çamlıhemşin ilçesinde, ormanlarla ve sislerle kaplı dik bir dağın yamacında bulunuyor Makrevis Mahallesi. Dağ yamacı deyince sanki ulaşılmazmış gibi geliyor ama araçla çıkılabiliyor Makrevis Mahallesi'ne.
Şimdiki adı Konaklar olan Makrevis Mahallesi, isminden de anlaşıldığı üzere konaklarıyla ünlü. Hatta Karadeniz'in en gösterişli evlerinin 10-15 tanesi burada bulunuyor. Bu görkemli konaklar, 1880 – 1914 yıllarında Rusya gurbetinde kazanılan paralarla inşa ettirilmiş. Hepsinde de Rus antikaları, Petersburg işi çini sobalar ve ithal camlar yer alıyor. Hatta bazılarında piyano bile bulunduğu söyleniyor.
4. Dereköy / İkizdere
Dereköy, Rizenin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür.
5. Huser Yaylası / Çamlıhemşin
Huser Yaylası Açaba (Bucak) ve Çingit (Uğrak) Köylüleri'nindir. Sadece Açaba'lılar yaylacılık yapmaktadırlar. Huser yaylası Ayder'in girişinin sol tarafını tutan dağlarda yerleşmiştir. Rakımı ve konumu açısından Ayder'e bağlı tüm yaylalar ve sıralı Kaçkar dağlarının eşşiz manzarasını görme imkânını sizlere sunuyor. Bölgenin en iyi manzaralı yaylası olup, genelde katılımcıların en çok keyif aldığı gezilerden biridir. Hele birde hava güneşli ise bakmaya doyamayacağınız bir manzaraya sahip. Güneyde Kaçkar Altıparmak dağlarından başlayıp, Kaçkar Kemerli, Kaçkar Kavrun ve Kaçkar Verçenik dağlarına kadar kesintisiz bir manzara. Ayaklarınızın altında Palakçur, Avusor, Çeymakçur ve Kavrun Vadileri, Arkanızda Karadeniz sahil şeridi. Karşınızda Hazindak ve Pokut Sal sırtları, Yani 0 m den 4000 m ye kadar her yeri görebiliyorsunuz. Ayder'den günübirlik gezi için mükemmel bir rota. Elektrik 1 2 evde güneş enerji sistemi ile elde edilmektedir. Turkcell,Vodafone yaylanın her yerinden çekiyor.
6. Bulut Şelalesi / Çamlıhemşin
Türkiye’nin en yüksek şelalesi unvanını taşıyan Bulut’a, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine 11, Ayder Yaylası’na ise 7 kilometre mesafede bulunan Kaplıca köyü Tolikço Mahallesi'nden 2 kilometrelik bir patikayla ulaşılıyor. Yaklaşık 250 metrelik bir yükseklikten dört kademede düşen şelalenin tamamını görmek neredeyse imkânsızdır. Sisin olmadığı günlerde bile şelalenin tepesi bulutlarla yarışıyor. Bulut Şelalesi’nin döküldüğü Tar Deresi’nin maceralı yolculuğu Kaçkar Dağları’nın yamaçlarından başlıyor.
7. Akçaağıl Gölü / Anzer
Dünyaca ünlü balıyla bilinen Anzer, derin bir vadi yatağına konumlanmıştır. Yaylaya ulaşmak için İkizdere-İspir yolunu takip ederek Dereköy’den sonra sağa yöneliyorsunuz. 21. kilometrede sağdaki Meles Vadisi’ne girerseniz tarihi Çifteköprü ile Kaban Şelalesi’ni görebilirsiniz. Tekrar kavşak noktasına geri dönerek ilerlemeye devam edebilirsiniz. Diktaş (İksenit) Köprüsü’nde vereceğiniz fotoğraf molasının ardından, Kabahor Deresi’nin bir sağına bir soluna geçen rota, ağaçların bittiği noktada Anzer Yaylası’na erişecektir.
Vadi sonunda yer alan Büyük Akçaağıl Gölü ile Kürdün Yurdu Yaylası yolundan erişilen Dipsiz Göl, bu rotanın sürprizleri arasındadır. Akşam Anzer Yaylası’nda konaklayabilirsiniz. İsteyenler ertesi gün 34 kilometrelik bir yolla Kürdün Yurdu Yaylası üzerinden Uzungöl’e (Trabzon) geçebilirler.
8. Ağaran Şelalesi / Çayeli
Rize Merkez'e 30 Km mesafedeki Ağaran Şelalesi yaklaşık 50 m yükseklikten dökülmekte. Ormanlık bir vadi sonundaki Ağaran Şelalesi, yürüyüş yapmak isteyenler ve doğal ortamda zaman geçirmek isteyenler için de uygun bir yer. Ancak şelalenin döküldüğü uçurumun üst kısmına, şelanenin yakınındaki yürüme parkurundan çıkarak, suyun kayaları aşındırmasıyla oluşturduğu doğal göletlerde yüzmeyi tercih edenler daha şanslılar.
Rize Ağaran Şelalesine Nasıl Gidilir : Şelaleye, sahilden sonra büyük bölümü beton, bir kısmı da toprak yolla ulaşılıyor. Ağaran Şelalesi, Rize merkeze 30, Çayeli ilçesine ise 12 kilometre uzaklıkta Sırtköy sınırları içinde bulunmakta.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder